Urmariti-ne si pe:        
Vremea acum
Detalii Banat si Crisana
Detalii Bucuresti
Detalii Crisana si Maramures
Detalii Dobrogea
Detalii Moldova
Detalii Oltenia
Detalii sudul Moldovei
Detalii Transilvania
Radar
Satelit
Prognoze
Directia si viteza vantului
Nebulozitate
Presiunea atmosferica
Probabilitate fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aerului
Vantul pe litoral
Alte harti
Disconfort termic in sezonul rece
Dureri reumatice
Indicele de racire
Vremea in Europa
Meteograme
Banat
Crisana
Dobrogea
Maramures
Moldova
Muntenia
Oltenia
Transilvania
Articole
Atmosfera si meteorologie
Curcubeul
Fenomene meteo
Meteorologia in arte
Meteorologie populara
Nivometeorologia
Omul si vremea
Sfaturi de sezon
Stiati ca ?
Valul de caldura
Contact
Informatii de contact
Vremea pentru economie
Agricultura
Constructii
Media
Sectorul energetic
Telecomunicatii
Green
Filmul Home
Indicele radiatiei ultraviolete
Radiatia ultravioleta
Vremea pe site-ul tau
DigiStation
Fenomene meteo
font mai mic font mai mare


In cursul noptilor senine sau in cele in care nebulozitatea este redusa, apar uneori pe obiecte, iarba etc., produse ale condensarii vaporilor de apa (prin condensare se intelege trecerea vaporilor de apa din stare gazoasa in stare lichida). Fenomenul se explica astfel: prin radiatie (pierdere sau degajare de caldura) corpurile respective se racesc si la fel si aerul din apropierea lor, pana cand temperatura ajunge sa fie corespunzatoare starii de saturatie (la saturatie incepe procesul de schimbare de stare a apei din stare gazoasa in stare lichida). Cand temperatura stratului de aer din vecinatatea solului sau a obiectelor aflate in apropierea solului este pozitiva, depunerile sunt lichide si se formeaza roua, iar daca temperatura este negativa, depunerile sunt solide si se formeaza bruma, poleiul sau chiciura.

Roua
 
In cursul noptii, cand nebulozitatea este redusa, incepe racirea intensa a suprafetei terestre prin radiatie. Radiatia si schimbul de caldura molecular si turbulent racesc si aerul din imediata apropiere a suprafetei terestre si a obiectelor care se afla pe ea. Dupa atingerea starii de saturatie, daca scaderea temperaturii continua, incepe condensarea vaporilor de apa (apar picaturile de apa pe vegetatia de la sol sau pe obiectele aflate in apropierea solului). La inceput apar picaturi fine, apoi prin contopire picaturile cresc pana la marimea celor care pot fi observate cu ochiul liber.
In afara de realizarea conditiilor de racire, pentru a se forma roua, trebuie ca umiditatea aerului sa fie mare si sa nu adie vantul.
Acest fenomen este caracteristic anotimpului cald. Roua cade cel mai des în verile ploioase. Datorită căldurii, din sol se evaporă multă apă şi în atmosferă se află o cantitate de vapori cu mult mai mare decât în verile secetoase sau în alte anotimpuri.
 
Bruma

Buma apare in anotimpurile de tranzitie (toamna si primavara), in cursul noptilor in care nebulozitatea este redusa, umiditatea este mare si nu adie vantul, iar racirea suprafetei terestre (prin radiate) si a obiectelor aflate la sol determina scaderea temperaturii sub 0º C. Dupa atingerea starii de saturatie are loc transformarea vaporilor de apa in cristale fine de gheata depuse pe vegetatie si pe obiectele aflate in apropierea solului. Bruma este daunatoare plantelor. Oamenii iau masuri de protejare a culturilor, facand focuri mocnite în gradini sau în livezi. Fumul cald impiedica formarea brumei.
 
Chiciura (Promoroaca)
 
Chiciura este o depunere solida asemanatoare cu zapada. Apare de obicei pe ramurile copacilor, pe firele conductorilor electrici si telegrafici etc. Chiciura apare in conditii de calm atmosferic, in interiorul maselor de aer umed si foarte rece.
Chiciura se formeaza prin transformarea vaporilor de apa in cristale de gheata (chiciura cristalina), sau in conditiile in care este ceata, in urma inghetarii picaturilor foarte fine de apa supraracita (chiciura granulara). In masele de aer umed si foarte rece plutesc ace fine de gheata care se depun pe obiecte. Cand umiditatea aerului in raport cu aceste ace de gheata (particule “germeni”) este foarte mare, procesul de transformare a vaporilor de apa in cristale de gheata in jurul acestor particule este foarte intens si astfel apare chiciura.
Spre deosebire de bruma, chiciura se formeaza in orice moment al zilei, independent de gradul de acoperire al cerului cu nori.
De multe ori, in zilele in care se formeaza chiciura, vremea este inchisa ca aspect, datorita persistentei unei mase compacte de nori josi (nori stratus).
 
Poleiul
 
Poleiul este caracteristic doar anotimpului rece si consta in depunerea pe sol a unui strat fin de gheata. Pentru formarea poleiului trebuiesc indeplinite conditiile: solul sa fie foarte rece, iar precipitatiile care ating solul sa fie lichide. Picaturile de ploaie sau burnita, in cadere, ajunse la suprafata solului, ingheata imediat ce vin in contact cu acesta, dar si cu obiectele aflate la nivelul acestuia.
Depunerea picaturilor de apa pe avioanele aflate in zbor poarta denumirea de givraj. Fenomenul este periculos pentru ca aceasta crusta de gheata depusa modifica portanta avioanelor.
 


Trimite prin Yahoo Messenger YM Trimite prin e-mail E-mail   Google Yahoo! Digg Facebook Stumble Upon MySpace Delicious Technorati Ask

Alte produse
Dureri reumatice
Vantul
Nebulozitate
Presiunea atm.
Fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aer.
Radar
Satelit
User login
ATENTIONARE - GALBEN
Emisa la 09.08.2022 10:00
In vigoare de miercuri 10.08 ora 10
pana joi 11.08 ora 10
Instabilitate atmosferică temporar accentuată;

Vremea este totusi prietenoasa!
Dictionar de meteorologie
Android Software Developer
Reclama
KidsPlaza.ro - Copiii se imbraca de aici!