Sursa imaginii: www.seasonalaffectivedisorderlight.com/tag/se...
Poate schimbarea unui sezon sa influenteze felul in care ne simtim? De exemplu, cand se instaleaza iarna, te simti letargic sau deprimat? Ai senzatii similare cand incepe sa se se faca simtita caldura verii? Aceste trairi psihologice pot fi legate de schimbarea anotimpului - iar specialistii numesc acest fenomen tulburare afectiva de sezon.
Studiile sugereaza ca aceasta tulburare afectiva de sezon poate fi legata de doi factori importanti: cresterea temperaturii vara si scaderea cantitatii de lumina in lunile de iarna. Aceste schimbari sezoniere pot afecta pofta de mancare, somnul si mai presus de acestea, sanatatea mentala.
Oamenii care sufera vara din cauza caldurii semnaleaza pierderea energiei, izolare sociala, somnolenta, tristete si depresie. Acestia au raportat ca mediul cu temperatura si umezeala relativa ridicate ii influenteaza negativ mai mult decat orice altceva.
In perioadele calde, principala modalitate de scadere a temperaturii organismului este prin evaporarea transpiratiei. Evaporarea este un proces de racire, astfel ca atunci cand temperatura este ridicata, iar umiditatea relativa scazuta, transpiratia de la nivelul pielii se evapora repede si de obicei simtim ca temperatura este mai scazuta decat in realitate. Insa atunci cand atat temperatura cat si umiditatea relativa sunt ridicate, iar aerul este aproape saturat cu vapori de apa, transpiratia nu se mai evapora atat de usor si se aduna la suprafata pielii. Incetinirea sau impiedicarea evaporarii duc la scaderea sau oprirea procesului de racire si ca urmare se va resimti o temperatura mai ridicata decat in cazul unei temperaturi similare, dar cu o umiditate relativa mai ridicata.
In zilele fierbinti si umede de vara, pot sa apara numeroase probleme medicale grave. De exemplu, cand temperatura corpului creste, hipotalamusul (o glanda a creierului care regleaza temperatura organismului) activeaza peste 10 milioane de glande sudoripare care secreta aproximativ 2 litri de lichid intr-o ora. Daca transpiratia se evapora, pierderea rapida de apa si sare poate determina un dezechilibru chimic care poate duce la dureroase "crampe de caldura". O pierdere excesiva de apa din corp, prin transpiratie, asociata cu o crestere a temperaturii acestuia duc la epuizarea orgnismului - la oboseala, dureri de cap, greata si chiar lesin. Daca temperatura corpului creste peste aproximativ 41 °C, functiile circulatorii pot ceda si se poate instala socul caloric.
In cazul trecerii la sezonul de iarna, numarul de ore cu lumina scade, iar unii oameni incep sa devina mai nepasatori, sa fie lipsiti de motivatie, sa aiba un comportament asocial, simt tristete si au chiar tendinte sinucigase. Acestia incep sa aiba nevoie de mai mult somn si simt nevoia sa consume o cantitate mai mare de carbohidrati.
Pentru a trata aceste simptome se experimenteaza terapia cu lumina.
Intr-un studiu, pacientii cu tulburari puternice iarna au fost supusi unei lumini intense fluorescente, una sau mai multe ore. In 80% din cazuri, simptomele au fost atenuate semnificativ in 3 - 7 zile. Intr-un alt studiu, persoanele cu probleme au fost expuse pentru 30 de minute la lumina stralucitoare, in primele ore ale diminetii, in incercarea de a pacali creierul ca soarele a rasarit mai devreme decat in realitate. Aproape 60 % dintre acestia au resimtit ameliorari ale simptomelor.
Problemele ce apar iarna se pot datora activitatii biologice din creier. Unii specialisti considera lumina drept factor declansator sau inhibitor pentru neurotransmitatorii din creier, precum sunt serotonina si dopamina. Putem considera astfel ca lumina solara are o relatie directa cu acele substante chimice care ne dau starea de bine in general. Ca urmare, lipsa luminii sau intensitatea sa slaba afecteaza persoanele care sufera de tulburarea afectiva de sezon.
Studiile recente arata ca lumina stralucitoare artificiala oferita dimineata determina modificari in secretiile de melatonina de catre creier (hormon care regleaza somnul si alte activitati biochimice zilnice).
Din ce in ce mai multe studii arata ca terapia cu lumina ajuta o buna parte din persoanele afectate de sindromul de iarna.
In final, pana si specialistii recunosc, drept cel mai bun tratament pentru aceste simptome de iarna, o cat mai lunga vacanta pe o insula tropicala, evident insorita.