Urmariti-ne si pe:        
Vremea acum
Detalii Banat si Crisana
Detalii Bucuresti
Detalii Crisana si Maramures
Detalii Dobrogea
Detalii Moldova
Detalii Oltenia
Detalii sudul Moldovei
Detalii Transilvania
Radar
Satelit
Prognoze
Directia si viteza vantului
Nebulozitate
Presiunea atmosferica
Probabilitate fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aerului
Vantul pe litoral
Alte harti
Disconfort termic in sezonul rece
Dureri reumatice
Indicele de racire
Vremea in Europa
Meteograme
Banat
Crisana
Dobrogea
Maramures
Moldova
Muntenia
Oltenia
Transilvania
Articole
Atmosfera si meteorologie
Curcubeul
Fenomene meteo
Meteorologia in arte
Meteorologie populara
Nivometeorologia
Omul si vremea
Sfaturi de sezon
Stiati ca ?
Valul de caldura
Contact
Informatii de contact
Vremea pentru economie
Agricultura
Constructii
Media
Sectorul energetic
Telecomunicatii
Green
Filmul Home
Indicele radiatiei ultraviolete
Radiatia ultravioleta
Vremea pe site-ul tau
DigiStation
Haide sa oprim batalia!
font mai mic font mai mare

Sursa imagine: www.livescience.com/history/top10_weather.


Din scrierile despre razboaie, aflam ca vremea a afectat de nenumarate ori rezultatele bataliilor si chiar  intregi campanii militare.


Furtunile neasteptate sau ceata au ingreunat observarea pozitiilor inamice. Noroiul de pe campul de lupta, cauzat de ploi, a impiedicat deplasarea soldatilor si a materialelor de razboi, de nenumarate ori  tancurile si camioanele ramanand afundate in mocirla. In perioada de inceput a armelor de foc, vremea umeda facea praful de pusca nefolositor. Frigul salbatic al iernilor din Rusia a decimat aproape intreaga armata a lui Napoleon, mai repede decat a reusit orice alt inamic.  In timpul bataliei din Ardeni, in iarna anului 1944 (spre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial), in plina contraofensiva germana, trupele americane nu au putut fi aprovizionate pe calea aerului cu munitie si hrana din cauza cerului plin de nori. Un alt exemplu este cel al Zilei Z (debarcarea Aliatilor in Normandia), atunci cand ordinul de incepere a invaziei a depins de calcule extrem de precise in care s-a tinut cont de intensitatea si directia vantului, de maree, de gradul de acoperire al cerului si de tipul norilor, precum si de cat de “luminate” erau noptile de catre luna  (aliatii aveau nevoie de doua nopti consecutive cu cer acoperit pentru a nu fi observati).

 

 

Napoleon invadeaza Rusia

In 1812, Napoleon a adunat cea mai mare armata pe care a vazut-o vreodata Europa, avand mai mult de 600 000 de soldati. Planul sau era sa mearga direct spre Rusia. Nu era de loc ingrijorat de faptul ca se apropia iarna. Increderea sa a parut a fi bine fondata atunci cand soldatii sai au cucerit Moscova. Ei au jefuit orasul si au furat bijuterii si blanuri pentru a le darui sotiilor la intoarcere. Doar ca in Rusia poate fi foarte, foarte rece. Pe masura ce armata lui Napoleon se indeparta de orasul proaspat jefuit, temperatura a coborat la -40°C. Soldatii au murit, rand pe rand, de frig si de foame. In 24 de ore, 50 000 de cai au murit de frig. Soldatii s-au infofolit in blanurile furate, dar in zadar. Doar 150 000 dintre ei s-au mai intors acasa. A fost inceputul sfarsitului pentru imperiul lui Napoleon si consacrarea Rusiei ca o putere in Europa (Adaptare dupa Laura Lee, "Blame It on the Rain").Trimite prin Yahoo Messenger YM Trimite prin e-mail E-mail   Google Yahoo! Digg Facebook Stumble Upon MySpace Delicious Technorati Ask

Alte produse
Dureri reumatice
Vantul
Nebulozitate
Presiunea atm.
Fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aer.
Radar
Satelit
User login
Vremea este totusi prietenoasa!
Dictionar de meteorologie
Android Software Developer
Reclama
KidsPlaza.ro - Copiii se imbraca de aici!