Urmariti-ne si pe:        
Vremea acum
Detalii Banat si Crisana
Detalii Bucuresti
Detalii Crisana si Maramures
Detalii Dobrogea
Detalii Moldova
Detalii Oltenia
Detalii sudul Moldovei
Detalii Transilvania
Radar
Satelit
Prognoze
Directia si viteza vantului
Nebulozitate
Presiunea atmosferica
Probabilitate fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aerului
Vantul pe litoral
Alte harti
Disconfort termic in sezonul rece
Dureri reumatice
Indicele de racire
Vremea in Europa
Meteograme
Banat
Crisana
Dobrogea
Maramures
Moldova
Muntenia
Oltenia
Transilvania
Articole
Atmosfera si meteorologie
Curcubeul
Fenomene meteo
Meteorologia in arte
Meteorologie populara
Nivometeorologia
Omul si vremea
Sfaturi de sezon
Stiati ca ?
Valul de caldura
Contact
Informatii de contact
Vremea pentru economie
Agricultura
Constructii
Media
Sectorul energetic
Telecomunicatii
Green
Filmul Home
Indicele radiatiei ultraviolete
Radiatia ultravioleta
Vremea pe site-ul tau
DigiStation
Atmosfera
font mai mic font mai mare
Atmosfera reprezinta invelisul gazos al planetei, extins pe sute de kilometri deasupra suprafetei terestre. Este marginita de catre litosfera si hidrosfera, fiind in partea superioara deschisa spre spatiul cosmic. Cea mai mare parte a proceselor vii se desfasoara in partea inferioara a acesteia. Pentru existenta vietii, atmosfera joaca mai multe roluri: ne furnizeaza aerul pe care il respiram, gazele sale retin caldura, iar stratul de ozon reprezinta protectia contra radiatiilor nocive.

Din punct de vedere fizic, atmosfera este un fluid, iar dintre elementele majore ale mediului, este cel mai dinamic, suferind modificari notabile in intervale scurte de timp. Energetica acestui invelis este indisolubil legata de pozitia planetei noastre fata de Soare.

Din punct de vedere fizic, atmosfera este constituită dintr-un amestec de gaze, purtând în suspensie particule solide, lichide sau gazoase suplimentare, de origine terestră sau cosmică, naturală sau antropică. Particulele solide, gazoase sau lichide în suspensie în aerul atmosferic constituie ansamblul fizic numit aerosolul atmosferic.
Ingredientele principale sunt azotul (in proportie de 77%) si oxigenul (20 %). Restul de 3 procente este constituit din argon, dioxid de carbon, urme ale mai multor gaze si vapori de apa.
La aproximativ 90 km deasupra suprafetei Pamantului, diferitele gaze incep sa se separe conform densitatii lor. Astfel, in ordinea inaltimii, apar straturile cu concentratii mari de oxigen, heliu, apoi hidrogen - care este cel mai usor dintre gaze. 
Azotul si oxigenul reprezinta componentele constante ale compozitiei atmosferice. Ambele gaze sunt prezente in atmosfera sub forma moleculara, N2  si O2. Pana la ora actuala prezenta oxigenului nu a fost confirmata in atmosfera altor planete.
Oxigenul, precum si dioxidul de carbon, sunt gaze implicate in mod direct in procesele vii, in timp ce actiunea azotului este indirecta, ca moderator al proceselor oxidante. Componentele variabile cele mai importante ale atmosferei sunt vaporii de apa, dioxidul de carbon si ozonul, precum si unele particule in suspensie (de exemplu, poluantii).
Atmosfera a inceput sa fie studiata in secolul XVII, evidentiindu-se caracteristicile in functie de anotimp, arii geografice si climat, precum si la diverse altitudini.
Incepand cu anii 1920, meteorologii au folosit cantitati uriase de date pentru a construi ceea ce se numeste atmosfera standard. Aceasta reprezinta un model fizic, mediind conditiile de compozitie, presiune, temperatura, precum si alti parametri, ai unei atmosfere stationare, stabile, pornind de la nivelul marii si mergand pana la o altitudine de aproximativ 1000 km, fara considerarea variatiilor sezoniere. Atmosfera standard este folositoare atunci cand se considera distributia de presiune, temperatura, densitate si viteza sunetului.

Atmosfera standard satisface urmatoarele conditii:
-atmosfera are compozitie omogena cu inaltimea, iar aerul este perfect uscat;
-temperatura la nivelul marii este de 15 grade Celsius si scade cu
inaltimea cu 6.5 grade/km;
-peste 11000m, temperatura se considera constanta si egala cu -56.6 grade Celsius;
-presiunea atmosferica este de 1013.2mb;
-acceleratia gravitationala are valoarea g=9.8062m/s2.Trimite prin Yahoo Messenger YM Trimite prin e-mail E-mail   Google Yahoo! Digg Facebook Stumble Upon MySpace Delicious Technorati Ask

Alte produse
Dureri reumatice
Vantul
Nebulozitate
Presiunea atm.
Fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aer.
Radar
Satelit
User login
Vremea este totusi prietenoasa!
Dictionar de meteorologie
Android Software Developer
Reclama
KidsPlaza.ro - Copiii se imbraca de aici!