Sursa imaginii:
cristianpavel78.wordpress.com/.../
Terra reprezinta, la ora actuala, singura planeta cunoscuta de specia umana pe care exista viata. Studiul atmosferei terestre face parte, de aceea, din vasta aventura a cunoasterii si intelegerii factorilor care au condus la aparitia si evolutia organismelor vii.
Planeta noastra este, ca distanta fata de Soare, cel de al treilea membru al sistemului solar. Acceptiunea curenta este aceea ca sistemul solar este alcatuit din planete care orbiteaza in jurul Soarelui, urmand traiectorii eliptice. Calculele si observatiile astronomice au demonstrat ca exista si alte corpuri asemanatoare planetelor, de mici dimensiuni, care orbiteaza la distante foarte mari de Soare.
Planetele Mercur, Venus, Terra si Marte (in ordinea departarii fata de Soare), se numesc planete interioare sau terestre, avand o structura solida si dimensiuni comparabile. Planetele exterioare, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun sunt planete gigant, avand o structura gazoasa si lichida.
Cea mai indepartata planeta fata de Soare a fost considerata Pluto, de mici dimensiuni si cu o structura solida. Incepand din septembrie 2006, comunitatea astronomica internationala a decis excluderea lui Pluto de pe lista planetelor, deoarece nu indeplinea toate conditiile definitoriii pentru un planetoid.
Distanta medie a Pamantului fata de Soare este de 149,6 x 105 km.
In ciuda asemanarilor structurale cu Terra, planetele Mercur si Venus nu pot sustine viata, fiind prea apropiate de Soare.
Atmosfera martiana este extrem de rarefiata, de aceea singurele forme de viata posibile sunt microorganismele, a caror existenta nu este inca confirmata.
Structura, distanta fata de Soare si atractia gravitationala uriasa fac, practic, imposibila existenta formelor de viata pe planetele gigant gazoase.
Astfel, Pamantul este, deocamdata, singura planeta cunoscuta care, datorita pozitiei privilegiate in sistemul solar, datorita dimensiunilor sale si existentei unei atmosfere, poate sustine viata.
Trebuie sa mai amintim si faptul ca Soarele este o stea de tipul M (adica are dimensiuni medii), aflata la jumatatea ciclului evolutiv, caracteristici considerate, de asemenea, esentiale in procesul de aparitie si dezvoltare a vietii.