Urmariti-ne si pe:        
Vremea acum
Detalii Banat si Crisana
Detalii Bucuresti
Detalii Crisana si Maramures
Detalii Dobrogea
Detalii Moldova
Detalii Oltenia
Detalii sudul Moldovei
Detalii Transilvania
Radar
Satelit
Prognoze
Directia si viteza vantului
Nebulozitate
Presiunea atmosferica
Probabilitate fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aerului
Vantul pe litoral
Alte harti
Disconfort termic in sezonul rece
Dureri reumatice
Indicele de racire
Vremea in Europa
Meteograme
Banat
Crisana
Dobrogea
Maramures
Moldova
Muntenia
Oltenia
Transilvania
Articole
Atmosfera si meteorologie
Curcubeul
Fenomene meteo
Meteorologia in arte
Meteorologie populara
Nivometeorologia
Omul si vremea
Sfaturi de sezon
Stiati ca ?
Valul de caldura
Contact
Informatii de contact
Vremea pentru economie
Agricultura
Constructii
Media
Sectorul energetic
Telecomunicatii
Green
Filmul Home
Indicele radiatiei ultraviolete
Radiatia ultravioleta
Vremea pe site-ul tau
DigiStation
Canicula si valul de caldura
font mai mic font mai mare

Sursa imaginii: http://3.bp.blogspot.com/.../Heat+Wave.jpg

La latitudinile temperate, in emisfera nordica, valorile cele mai mari de temperatura se inregistreaza de la jumatatea lunii iunie si pana spre sfarsitul lunii august. In intervalele in care temperaturile sunt ridicate atat noaptea cat si ziua, iar amplitudinea termica noapte/zi este redusa, vorbim despre canicula. Datorita carateristicilor climaterice specifice fiecarei regiuni geografice, este imposibil de formulat o definitie universal valabila a caniculei. In tara noastra, caracterizam vremea ca fiind caniculara atunci cand temperaturile maxime ating sau depasesc 35°C in cursul zilei si se situeaza in jurul a 20°C sau peste acest prag, noaptea.

Cuvantul “canicula”, regasit in forme asemanatoare in mai multe limbi, provine din italianul “canicula”, numele stelei Sirius, “Steaua Cainelui” din constelatia Canis Major, cea mai stralucitoare de pe cerul nocturn. Se pare ca asocierea caniculei cu Sirius dateaza din Evul Mediu, cand, ca si in zilele noastre, cel mai cald era, adesea, in luna august, luna in care aceasta stea rasare si apune odata cu soarele.

In perioadele in care canicula, posibil acompaniata de umiditate ridicata, persista mai multe zile la rand si in mai multe regiuni (chiar in mai multe tari), putem vorbi despre “val de caldura” o notiune folosita, mai ales in ultimii ani, din ce in ce mai frecvent si la noi. Ca si in cazul caniculei, nu exista o defintie universal acceptata pentru “valul de caldura”, dar Organizatia Meteorologica Mondiala recomanda incadrarea in aceasta categorie a episoadelor in care, pe o perioada de cel putin cinci zile consecutiv, temperaturile maxime depasesc cu cel putin 50 C mediile climatologice ale maximelor termice, calculate pentru intervalul 1961-1990. Astfel, temperaturi pe care locuitorii unor tari cu climat mai cald le considera normale, pot fi extreme pentru alte regiuni, depasind cu mult mediile climatologice si pot genera un “val de caldura”.

In situatii cu valuri puternice de caldura, activitatea economica este perturbata, au loc pene de curent, culturile agricole sunt afectate, se pierd vieti omenesti prin hipertermie.

Din ce in ce mai frecvent, in ultimul timp, canicula si valul de caldura sunt definite si prin asociere cu parametri care caracterizeaza disconfortul termic sau temperatura resimtita si care cuprind, in formulele de calcul, valoarea umiditatii relative.

Meteorolog, Florinela GeorgescuTrimite prin Yahoo Messenger YM Trimite prin e-mail E-mail   Google Yahoo! Digg Facebook Stumble Upon MySpace Delicious Technorati Ask

Alte produse
Dureri reumatice
Vantul
Nebulozitate
Presiunea atm.
Fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aer.
Radar
Satelit
User login
Vremea este totusi prietenoasa!
Dictionar de meteorologie
Android Software Developer
Reclama
KidsPlaza.ro - Copiii se imbraca de aici!
Alerte rutiere
SANCRAIU (CJ)-SANCRAIU (CJ) DN 1R (SANCRAIU)
Precipitatii abundente - viitura
In jurul orelor 15:30 s-a produs o viitura pe drumul DN 1R in zona podului de la km 6+340, localitatea Sancraiu. In urma viiturii s-a spalat corpul drumului din spatele culeei, fapt ce a dus la inchiderea circulatiei. S-a redictionat circulatia pe drumul judetean DN 103J, loc. Sancraiu.
[toate alertele]

Sursa informatiilor: Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania