Urmariti-ne si pe:        
Vremea acum
Detalii Banat si Crisana
Detalii Bucuresti
Detalii Crisana si Maramures
Detalii Dobrogea
Detalii Moldova
Detalii Oltenia
Detalii sudul Moldovei
Detalii Transilvania
Radar
Satelit
Prognoze
Directia si viteza vantului
Nebulozitate
Presiunea atmosferica
Probabilitate fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aerului
Vantul pe litoral
Alte harti
Disconfort termic in sezonul rece
Dureri reumatice
Indicele de racire
Vremea in Europa
Meteograme
Banat
Crisana
Dobrogea
Maramures
Moldova
Muntenia
Oltenia
Transilvania
Articole
Atmosfera si meteorologie
Curcubeul
Fenomene meteo
Meteorologia in arte
Meteorologie populara
Nivometeorologia
Omul si vremea
Sfaturi de sezon
Stiati ca ?
Valul de caldura
Contact
Informatii de contact
Vremea pentru economie
Agricultura
Constructii
Media
Sectorul energetic
Telecomunicatii
Green
Filmul Home
Indicele radiatiei ultraviolete
Radiatia ultravioleta
Vremea pe site-ul tau
DigiStation
Ploaia îngheţată din 1 decembrie 2010
font mai mic font mai mare

Sondaj aerologic efectuat la staţia meteo Bucureşti-Băneasa la data de 01.12.2010 ora 12GMT

 

 

Aspectul vremii în zona ţării noastre, pe parcursul zilei de 1 decembrie 2010, a fost determinat de acţiunea unui ciclon mediteranean extins deasupra jumătăţii sudice a  continentului, blocat fiind la nord şi la est de prezenţa unui brâu anticiclonic. Acest fapt a determinat transportul unei mase de aer cald şi umed peste ţările sud-est şi central - sud-est europene şi apariţia precipitaţiilor pe arii relativ extinse, în unele locuri chiar însemnate cantitativ. În România, masa de aer preexistentă avea caracteristici polare, iar influenţa transportului de aer cald şi umed s-a resimţit mai cu seamă în vestul, nord-vestul şi centrul teritoriului ţării noastre, unde au fost precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, în timp ce în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali au fost mai ales ninsori. Vântul a avut intensificări susţinute în zona de munte, precum şi în regiunile vestice, sudice, sud-estice şi centrale, depăşind la rafală chiar şi 100 km/h.

 

Una dintre manifestările cele mai importante asociate acestui episod a fost apariţia, pe arii relativ extinse în Muntenia şi pe spaţii mai restrânse în Dobrogea, Oltenia, Moldova, estul Transilvaniei şi în Maramureş a unui fenomen mai rar întâlnit în ţara noastră, care poate fi interpretat ca o formă de polei, cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de „freezing rain" (ploaie îngheţată) şi al cărui mecanism de formare este următorul: Precipitaţiile, iniţial solide la momentul formării în nor, întâlnesc în cădere un strat de aer suficient de cald astfel încât acestea să se transforme în ploaie. Ulterior, dacă în apropierea solului există un strat de aer rece (aflat la o temperatură sub punctul de îngheţ), suficient de îngust încât picăturile de apă care îl traversează să nu aibă timp să treacă în formă solidă, ci numai să se suprarăcească, la contactul cu obiectele sau cu solul (dacă acesta este suficient de rece) ploaia îngheaţă instantaneu, formând o peliculă de gheaţă ce poate măsura până la câţiva centimetri. De obicei, acest fenomen este asociat cu avansul unui front cald peste o anumită regiune şi apare în sezonul rece al anului.

 

Dacă grosimea stratului de gheaţă este semnificativă, un astfel de eveniment este adesea numit  „furtună de gheaţă". Poleiul este un fenomen meteo deosebit de periculos, cauzând  numeroase probleme traficului aerian, rutier şi feroviar, dar şi ruperi de copaci, linii electrice etc.

 

În intervalul la care facem referire, s-au întrunit toate condiţiile menţionate anterior, iar datorită faptului că solul nu a fost foarte rece, depunerile de gheaţă s-au produs cu precădere pe arbori, conductori, pe autoturisme, pe aeronave şi chiar pe pereţii unor construcţii. Profilul vertical al temperaturii aerului (curba de culoare cyan pe sondajul aerologic din data de 01.12.2010, ora 12 GMT) de la Bucureşti ilustrează foarte bine aspectele ce au dus la formarea poleiului în partea de sud a ţării, unde vitezele mai mari ale vântului au grăbit procesul de îngheţare.

 

 

 Trimite prin Yahoo Messenger YM Trimite prin e-mail E-mail   Google Yahoo! Digg Facebook Stumble Upon MySpace Delicious Technorati Ask

Alte produse
Dureri reumatice
Vantul
Nebulozitate
Presiunea atm.
Fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aer.
Radar
Satelit
User login
ATENTIONARE - GALBEN
Emisa la 09.08.2022 10:00
In vigoare de miercuri 10.08 ora 10
pana joi 11.08 ora 10
Instabilitate atmosferică temporar accentuată;

Vremea este totusi prietenoasa!
Dictionar de meteorologie
Android Software Developer
Reclama
KidsPlaza.ro - Copiii se imbraca de aici!