Urmariti-ne si pe:        
Vremea acum
Detalii Banat si Crisana
Detalii Bucuresti
Detalii Crisana si Maramures
Detalii Dobrogea
Detalii Moldova
Detalii Oltenia
Detalii sudul Moldovei
Detalii Transilvania
Radar
Satelit
Prognoze
Directia si viteza vantului
Nebulozitate
Presiunea atmosferica
Probabilitate fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aerului
Vantul pe litoral
Alte harti
Disconfort termic in sezonul rece
Dureri reumatice
Indicele de racire
Vremea in Europa
Meteograme
Banat
Crisana
Dobrogea
Maramures
Moldova
Muntenia
Oltenia
Transilvania
Articole
Atmosfera si meteorologie
Curcubeul
Fenomene meteo
Meteorologia in arte
Meteorologie populara
Nivometeorologia
Omul si vremea
Sfaturi de sezon
Stiati ca ?
Valul de caldura
Contact
Informatii de contact
Vremea pentru economie
Agricultura
Constructii
Media
Sectorul energetic
Telecomunicatii
Green
Filmul Home
Indicele radiatiei ultraviolete
Radiatia ultravioleta
Vremea pe site-ul tau
DigiStation
Despre valul de caldura
font mai mic font mai mare

Harta anomaliei de temperatura (diferenta dintre temperatura medie a anului si media climatologica ) a anului 2005

Durata valurilor de caldura in Europa de Vest s-a dublat din 1880 si pana astazi, in acord cu un studiu publicat in Journal of Geophysical Research - Atmospheres.
Autorii, Paul Della-Marta, de la MeteoSwiss din Zurich, Elvetia si colegii sai, au analizat date privind temperaturile maxime de la 54 de statii meteorologice din intreaga Europa (din Finlanda pana in Spania, iar in est, pana in Croatia) si au descoperit, de asemenea, ca frecventa zilelor cu temperaturi extreme aproape s-a triplat in ultimul secol.
Dintre seturile de date analizate, 46 cuprind masuratori incepand din secolul XIX, iar altele incepand cu primii ani ai secolului XX. Echipa de cercetatori a demonstrat ca valurile de caldura dureaza, in ultima perioada, in medie trei zile, iar cele mai lungi perioade se extind pana spre treisprezece zile, in comparatie cu o medie de aproximativ o zi si jumatate in 1880.
Deoarece in trecut termometrele nu erau tinute in adaposturile meteorologice folosite astazi, care le fereste de radiatia solara directa, precum si de radiatia indirecta venita dinspre sol, valoarea masurata a temperaturii era mai mare decat cea reala. Ca urmare a acestui fapt, cercetatorii au fost nevoiti sa aplice o corectie seturilor de date si au concluzionat ca este posibil ca, de-a lungul perioadei analizate, cresterea de temperatura sa fie mai mare decat rezulta din compararea datelor neprelucrate.
Dr Della-Marta a aratat ca, in Europa de Vest, variatiile de temperatura sunt mai accentuate, permitand alternanta intre veri cu valuri puternice de caldura si altele, mai racoroase.
Malcolm Haylock, de la PartnerRe din Zurich si care a facut parte din Climate Research Unit, la University of East Anglia, a comentat: " Ne asteptam ca impactul cel mai puternic al incalzirii globale sa apara in viitor, dar acest studiu demonstreaza ca modificarile majore asupra temperaturilor extreme se manifesta deja".
Valul de caldura care a lovit Europa in 2003 a avut efecte dezastruoase, socio-economice si asupra mediului. Sute de persoane in varsta au murit, padurile au fost devastate de incendii, iar masa ghetarilor din Alpi s-a redus cu zece procente. Autorii concluzioneaza ca asemenea evenimente extreme pot aparea in viitor, cu o frecventa crescuta. (Paul.Rincon-INTERNET@bbc.co.uk).

Conform unui comunicat al National Climatic Data Center, SUA, planeta traverseaza cel mai cald an de cand se fac masuratori meteorologice. Climatologul Jay Lawrimore a declarat ca primele sase luni ale acestui an au fost mai calde decat prima jumatate a lui 1998, care reprezenta recordul anterior.
La nivel global, evolutia oscilatiei sudice El Nino (ENSO) este considerata a fi responsabila pentru tendinta temperaturii. "A fost un episod El Nino in prima parte a anului, care acum este in slabire, dar care a contribuit nu numai la incalzirea zonei ecuatoriale a Pacificului, dar si la aparitia unor perioade anormal de calde in alte zone ale globului" a spus Lawrimore.
Astfel, valuri de caldura s-au produs in mare parte a Canadei, in Africa, oceanele tropicale si in Orientul Mijlociu. Nordul Tailandei indura cea mai puternica seceta din ultimii 20 de ani, iar Israelul traverseaza cea mai secetoasa perioada din 1920 si pana astazi. In Marea Britanie, este cel mai secetos an din 1929. In luna iunie, stratul de gheata arctica a atins cea mai mica grosime cunoscuta. Totusi, deoarece temperaturi mai scazute sunt de asteptat in lunile urmatoare, ramane de vazut daca 2010 va depasi anul 2005, considerat a fi cel mai cald de pana acum.

Sursa: http://www.reuters.com/article/idUSTRE66F4SF20100716Trimite prin Yahoo Messenger YM Trimite prin e-mail E-mail   Google Yahoo! Digg Facebook Stumble Upon MySpace Delicious Technorati Ask

Alte produse
Dureri reumatice
Vantul
Nebulozitate
Presiunea atm.
Fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aer.
Radar
Satelit
User login
Vremea este totusi prietenoasa!
Dictionar de meteorologie
Android Software Developer
Reclama
KidsPlaza.ro - Copiii se imbraca de aici!