Urmariti-ne si pe:        
Vremea acum
Detalii Banat si Crisana
Detalii Bucuresti
Detalii Crisana si Maramures
Detalii Dobrogea
Detalii Moldova
Detalii Oltenia
Detalii sudul Moldovei
Detalii Transilvania
Radar
Satelit
Prognoze
Directia si viteza vantului
Nebulozitate
Presiunea atmosferica
Probabilitate fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aerului
Vantul pe litoral
Alte harti
Disconfort termic in sezonul rece
Dureri reumatice
Indicele de racire
Vremea in Europa
Meteograme
Banat
Crisana
Dobrogea
Maramures
Moldova
Muntenia
Oltenia
Transilvania
Articole
Atmosfera si meteorologie
Curcubeul
Fenomene meteo
Meteorologia in arte
Meteorologie populara
Nivometeorologia
Omul si vremea
Sfaturi de sezon
Stiati ca ?
Valul de caldura
Contact
Informatii de contact
Vremea pentru economie
Agricultura
Constructii
Media
Sectorul energetic
Telecomunicatii
Green
Filmul Home
Indicele radiatiei ultraviolete
Radiatia ultravioleta
Vremea pe site-ul tau
DigiStation
Radiatia ultravioleta
font mai mic font mai mare

http://students.umf.maine.edu/~delanonh/whatisuv.html

Atunci cand stam aproape de o soba simtim caldura mai puternic decat atunci cand ne aflam mai departe de ea. Acest lucru credeti ca se datoreaza faptului ca pe masura ce ne indepartam undele transporta mai putina energie? Ei bine, nu. Intensitatea radiatiei scade pe masura ce ne indepartam, deoarece energia radiata se imprastie in toate directiile si cu cat distanta fata de sursa de caldura creste, cantitatea de energie este distribuita pe o suprafata din ce in ce mai mare, astfel ca energia primita pe unitatea de suprafata, in unitatea de timp, scade. De fapt, la jumatatea distantei fata de sursa, radiatia este imprastiata pe o suprafata de patru ori mai mare.

Radiatia ultravioleta este o radiatie electromagnetica cu lungime de unda mai mare decat a razelor X, dar mai scurta decat a luminii vizibile. Radiatia de unda scurta transporta mai multa energie decat cea de unda lunga. Ca urmare un foton de radiatie ultraviolet transporta mai multa energie decat un foton din lumina vizibila.

Radiatia ultravioleta cuprinsa intre 0.20 si 0.29 µm (cunoscuta drept radiatie UV-C) este daunatoare vietuitoarelor, putand cauza mutatii ale cromozomilor, distrugerea organismelor unicelulare si a corneei. Din fericire intreaga radiatie ultraviolet din acest spectru este absorbita de catre stratul de ozon din stratosfera. Radiatia ultravioleta cu lungimea de unda intre 0.29 si 0.32 µm (cunoscuta ca radiatie UV-B) ajunge la suprafata Pamantului intr-o cantitate mai mica. Fotonii acesteia au suficienta energie cat sa produca arsuri si sa penetreze tesutul pielii, putand provoca uneori cancerul de piele. Aproximativ 90 % dintre toate tipurile de cancer de piele sunt legate de expunerea la soare si de radiatia UV-B. In mod ciudat tot acest tip de radiatie este si cel care activeaza provitamina D in piele si o transforma in vitamina D, care este esentiala vietii.

Radiatia ultravioleta cu cea mai mare lungime de unda este UV-A si este cuprinsa intre 0.32 si 0.40 µm. Aceasta este cea mai slaba energetic, dar chiar si asa poate bronza pielea. Daca radiatia UV-B este in principal responsabila pentru arsurile pielii, UV-A produce inrosirea acesteia. Ea poate, de asemenea, interfera cu sistemul imunitar si poate produce afectiuni grave ale pielii. Acestea se pot observa dupa mai multi ani prin accelerarea imbatranirii si aparitia ridurilor. Studiile arata ca o expunere indelugata la radiatia UV-A, necesara bronzarii, are aproximativ aceleasi riscuri de producere a cancerului de piele ca si expunerea la o doza de radiatie UV-B necesara bronzarii.

Radiatia UV este absorbita sub stratul exterior al pielii. Pentru a proteja pielea de razele daunatoare, mecanismul de aparare al organismului intra in functiune. Anumite celule produc un pigment negru (melanina) care incepe sa absoarba o parte din radiatia UV (melanina este cea care produce bronzul). Corpul care produce putina melanina – cel cu pielea deschisa – are o protectie naturala slaba in fata radiatiei UV-B. O protectie suplimentara poate fi oferita de cremele cu protectie solara. Ele blocheaza razele solare sa mai ajunga la piele. Anumiti compusi chimici, precum oxidul de zinc, reflecta radiatia UV. Acestia intra in compozitia unor creme precum este pasta alba folosita de salvamari pentru protejarea nasului. Altele consta intr-un amestec de elemente chimice, precum benzofenona si acidul paraaminobenzoic, care absorb radiatia UV. Factorul de protectie solara (SPF), care apare pe fiecare produs pentru protectie solara, arata cat de eficient este acesta. Cu cat numarul este mai mare, cu atat protectia este mai buna. Folosirea unei creme cu protectie solara buna si imbracamintea adecvata ajuta cu adevarat. Cu toate acestea, cea mai buna metoda de a te apara este sa limitezi timpul petrecut in soare, mai ales intre orele 11 si 18.

(sursa: “Meteorology Today – C.Donald Ahrens)

Meteorolog, Meda GeorgescuTrimite prin Yahoo Messenger YM Trimite prin e-mail E-mail   Google Yahoo! Digg Facebook Stumble Upon MySpace Delicious Technorati Ask

Alte produse
Dureri reumatice
Vantul
Nebulozitate
Presiunea atm.
Fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aer.
Radar
Satelit
User login
Vremea este totusi prietenoasa!
Dictionar de meteorologie
Android Software Developer
Reclama
KidsPlaza.ro - Copiii se imbraca de aici!